!
Vücut
ağırlığının artması Meniere Sendromunu tetikleyebilir. Bu engellemek için;
- Düzenli beslenilmeli; 3 ana öğünün dışında aralarda mutlaka
meyve – yoğurt gibi ara öğün tüketilmeli.
- Aşırı yağlı şekerli yüksek enerji içeriğine sahip
besinlerden kaçınılmalı.
- son yemek en geç; yatmadan 2-3 saat önce yenilmeli.
!
Stres, Yetersiz ve düzensiz uyku hastalık ve atakları tetikleyebilmektedir.
Bu sebeple uyku saatleri düzenli olmalıdır.
!
Her
gün orta tempoda yürüyüş gibi hafif egzersiz
yapılmalıdır.
!
Kafeinden uzak durulmalıdır (Kola, kahve,
enerji içeceği gibi içecekler) Çay içilebilir ancak demli yerine açık ve
tercihen limonlu içilmelidir. Çikolata ve çikolatalı tatlıların tüketimi
oldukça azaltılmalıdır.
!
Alkol kesinlikle kullanılmamalıdır
! Sigara tetikleyicidir. Bu yüzden
bırakılamıyorsa bile azaltılmalı ve atak döneminde kullanılmamalıdır!
!
Yemekler
tuzsuz tüketilmeli, ekmek
dahil tüm besinler tuzsuz olmalıdır.
Hazır
ürünlerin hepsi tuz ve Meniere sendromunda tuz benzeri etki gösteren katkı
maddesi (MSG) içerir. Bu sebeple hazır
ürünler, et- tavuk bulyonları, hazır çorba ve çeşniler, soslar, sosis salam,
sucuk gibi işlenmiş et ürünleri, Tereyağı, salamura ürünler, konserveler, tuzlu
peynirler, maden suyu ve sodalar, kesinlikle
tüketilmemelidir.
Ispanak, Havuç, marul, pancar,
salgam, kırmızı turp, bal kabağı, çilek, incir, yer fıstığı çok az miktarda tüketilebilir ancak
mümkün olduğunca uzak durulmalıdır. (haftada en fazla 2 kez tüketilebilir)
Kavrulmamış ceviz fındık ve bademi
(her gün en fazla 1 avuç kadar); ıspanak hariç koyu yeşil yapraklı sebzeler ve
kurubaklagil tüketimine
ağırlık verilmelidir.
Az
veya çok su tüketiminden kaçınılmalı, günlük su tüketimi 6-8 bardak arasında olmalıdır.
Geçmiş Olsun Dileklerimle.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder