17 Eylül 2014 Çarşamba

10. Gün Ara Öğün

   Yemekten 1 saat sonra hafif mide ağrımı yatıştırmak için 10 bitkili çay içtim.

   İçeriği: biberiye, mate, funda otu, yeşil çay, barut ağacı kabuğu, kekik, zeytin yaprağı, rezene, sinirli ot, ısırgan otu.
    Çok karışık çayların tadı alışılmışın dışında olur genellikle. bu çayda yoğun olarak kekik ve rezene kokusu var içimi de kolay.
     Konu gelmişken bu bitkilerinden birkaçından ve yeşil çaydan söz etmek gerekli diye düşünüyorum.

   Mate Çayı içerdiği kafein türevleriyle zihinsel ve fiziksel yorgunluğa iyi gelir. idrar arttırıcı özelliği vardır. kafein içerdiği için  kalp damar hastalarında tansiyonu yükseltebilir, ülseri olanlarda mide asidini arttırabilir. bu durumlarda kullanılmaması daha iyidir.
        Rezene sindirim sorunlarına, gaz ve spazmlara iyi gelir. soğuk algınlığı boğaz yangısı ve öksürükte kullanılır balgam söktürücü etkisi vardır. bebeklerde sindirim problemi, gaz şikayetine karşı etkilidir. emziren annelerin sütünün artmasına yardımcı olur ancak hamilelikte kullanılmaması gerekir.
       Ayrıca göz kapağı ve göz kapağı içi iltihaplanmasında rezene çayı kullanılır. Pamukla gözkapağına sürülür.
       Isırgan Otu, böbrek ve idrar yolları enfeksiyonlarında kullanılır. idrar arttırıcı olduğu için böbrek taşı düşürmede de etkilidir. Ayrıca romatizmal hastalıklarda yangı giderici ilaçların etkinliğini arttırır. birlikte kullanılması önerilir.
    Barut Ağacı Kabuğu, laksatif etkiye sahiptir ancak sinameki ve aloeye göre daha güvenlidir. inatçı kabızlıklarda kullanılır. ancak 10-15günden fazla kullanılması önerilmez. hamilelik döneminde kullanılmamalıdır.
    Yeşil çayın antioksidan etkisi siyah çaya göre 3-5 kat daha fazladır. (siyah çay yeşil çayın fermente edilmiş halidir) Antioksidan içeriği sayesinde kansere (özellikle kolon kanserine) karşı etkilidir. Trigliserit ve LDL kolesterolü düşürücüdür bu sayede kalp damar hastalıklarına karşı  koruyucu etkiye sahiptir. şekersiz tüketildiğinde ağız hijyenini sağlar.
    Yeşil çay içerisindeki bileşikler (EGCG + Kafein; siyah çayda daha az) yağ yakımında etkilidir. bu sebeple zayıflamaya yardımcıdır (ancak zayıflatır diyemeyiz.) çabuk doymayı sağlamaz.
    Böbrek hastaları, hipertansiyon, kalp hastaları ve panik hastalarının kullanması önerilmez. Coumadin gibi kan sulandırı ilaç kullananların yeşil çay içmemeleri gerekir. (K vitamini içeriğinden dolayı kanı sulandırır.)
    Günde 15-20 fincandan fazla çay (siyah-yeşil) içilmesi veya çayın uyarıcı ilaçlarla birlikte alınması sinirlilik, irritabilite, çarpıntı, baş ağrısı, yüksek tansiyon ve mide şikayetlerine neden olabilir.

     Günde 1-2 kupa yeşil çay öneriyorum. yeşil çayın tadına alışamayanlar için; içerisine limon sıkmak, diyabet rahatsızlığı yoksa 1 çay kaşığı kadar bal koymak, nane atmak veya yaseminli, portakallı gibi çeşitleri tercih edilebilir. Sade ve demleme yeşil çayı hepsinin üzerinde tutarım ama:)
     İyi bir yeşil çay için : kaynamış-ılınmış (80derece) sıcak suyu yeşil çay üzerine dökün ve 5-10 dakika demleyin. demlikte beklemiş yeşil çayı tüketmeyin.
     Önemli not : Çayın Erdal Bakkalda içildiğini unutmayın:))
   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder